Redeneren in termen van competenties


Ondernemingen moeten heel wat competenties in huis hebben om succesvol te zijn. Medewerkers produceren, verkopen en leveren elke dag producten die tegemoetkomen aan de verwachtingen van de klanten. IPV adviseert je om de competenties van je werknemers te ontwikkelen om de concurrentieslag aan te gaan. Een onderzoek van de KUL binnen de voedingsindustrie toont aan dat werknemers die opleiding volgen hun werkgever een productiviteitswinst van 4% opleveren. Redeneren in termen van ontwikkeling en competenties is met andere woorden een stap vooruit.

 

Voorbeeld: de productieoperator die als taak heeft zijn uitrusting te reinigen.
Stel je voor dat slechts de helft van je operatoren hun uitrusting correct reinigt. Wat ga je eraan doen?

  1. Ga je de reinigingstaak toevertrouwen aan wie ze beheerst?
    Zo beloon je degenen die niet goed werken: hun taak wordt immers overgenomen door wie het wél correct doet. En de groep die reinigt, produceert minder.
  2. Ga je de operatoren die goed reinigen specialiseren tot "schoonmakers"? Maar zullen zij een dienstroosterwijziging accepteren? En stel dat uitgerekend zij ook je beste operatoren zijn?
  3. Ga je deze taak toevertrouwen aan externen?
    De kostprijs zal wellicht hoger zijn, en de kwaliteitscontrole heb je niet meer zelf in handen.
  4. Ga je je operatoren aanmoedigen om hun competenties voor deze taak te ontwikkelen? Dàt is wat wij adviseren! Als de meerderheid van je personeel de nodige competenties beheerst, verzeker je je reinigingsprocedures en wordt het teambeheer gemakkelijker. De manier om competenties te ontwikkelen hangt af van de persoon. Sommige operatoren leren dit op hun werkplek. Voor anderen volstaan enkele aanmaningen.

Denken in termen van competenties vergemakkelijkt het personeelsbeheer, dynamiseert teams, bevordert de toepassing van kwaliteitssystemen en zorgt voor verbeteringen die positieve effecten hebben op de productie. Tal van voordelen die de tijdsinvestering in competentiemanagement compenseren.


 DOCUMENTEN & NUTTIGE LINKS

Aan de slag met competentieprofielen: Lees p. 105-115

TIPS & TRICKS

 Competenties helpen om een succesvol personeelsbeleid te voeren
 Competenties horen ook thuis in uw kwaliteitssysteem
 Competenties zijn bedrijfskapitaal

GETUIGENIS

Competentiebeleid helpt Chocolaterie Ickx om groei te managen

 

Chocolaterie Ickx is alvast overtuigd van het belang van competentiebeleid. Het bedrijf kende een spectaculaire groei waardoor hun HR beleid verder moest ontwikkeld worden.

 

Om de verdere uitbouw van het personeelsbeleid op maat van de werknemers te doen, werken ze aan een strategisch competentiebeleid.